Το Εικονοστάσι του Βράγκα


1928

Το Εικονοστάσι πριν την κατασκευή της κεραμοσκεπής και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Το Εικονοστάσι του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε το 1928 από τον συγχωριανό μας μάστορα, πελεκανο και γλύπτη Γεώργιο Βράγκα (1867-1933).
Βρίσκεται εξω από τα Κοιμητήρια, δίπλα σε ενα υπεραιωνόβιο δένδρο ήμερης βελανιδιάς στη διασταύρωση
(400 μέτρα) πριν από το χωριό μας.
Οι διαστάσεις του εικονοστασίου είναι πλάτος 70 cm, μήκος 90 cm και ύψος 2,40 μέτρα (με το Σταυρό 2,70 μέτρα).

Ο Γεώργιος Λάζος  (Βράγκας) γεννήθηκε στον Άγιο Κοσμά Γρεβενών στα 1867. Το παρατσούκλι Βράγκας του το κόλλησε ο συνομήλικος του Παναγιώτης Τόλιος.
Όπως ξέρουμε, στα χωριά μας δεν είναι δύσκολο να σου δώσουν κάποιο παρατσούκλι. Καθώς έβοσκαν τα πρόβατα ο Παναγιώτης και ο Γεώργιος, για να περάσουν την ώρα τους, πετούσαν μικρές πέτρες και διασκέδαζαν με το θόρυβο που έκαναν αυτές από βράχο σε βράχο μέχρι να καταλήξουν στο βάθος του φαραγγιού. 

Ο Γεώργιος Λάζος υπερηφανευόταν ότι τα δικά του λιθάρια «βραγκάλιζαν» πιο πολύ απ’ όλους. Αυτό έφτανε για να του κολλήσει ο Παναγιώτης Τόλιος το παρατσούκλι «βράγκας». Έτσι του έμεινε το παρατσούκλι και όλοι μ’ αυτό τον φώναζαν, με αποτέλεσμα να μένει «Βράγκας».
Σε ελάχιστους είναι γνωστός με το πραγματικό του όνομα Γεώργιος Λάζος. Το παρατσούκλι έγινε επίθετο, που κληρονόμησαν και οι απόγονοί του, μέχρι σήμερα. 


Γράμματα δεν γνώριζε, δεν πήγε σχολείο. Μόνος του κατάφερε να μάθει κάποια στοιχειώδη ανάγνωση, γραφή και να εκτελεί απλές αριθμητικές πράζεις. Ακολούθησε τους συγχωριανούς του μαστόρους από τα δεκατρία του χρόνια μαθητευόμενος και στη συνέχεια έγινε χτίστης και μετά πελεκάνος. 
Αργότερα δημιούργησε τη δική του «παρέα» και εργάσθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, στη Βοιωτία και στο Άγιο Όρος. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του όμως τα πέρασε εργαζόμενος στις περιοχές των Γρεβενών και του Βοίου. Μικρόσωμος, λιπόσαρκος, χέρια μικρά, μύτη γαμψή, ηλιοκαμένη φαλάκρα, καγκελωτό προς τα κάτω μουστάκι με «γουρνοτσάρουχα» και τα φαρδιά της εποχής ρούχα, δεν του είχε κανείς εμπιστοσύνη για την μαστοριά του εκ πρώτης όψεως, αλλά μιλούσε και έπραττε με την ψυχή και τη φαντασία του, αφήνοντας όλους άφωνους με το αποτέλεσμα. Είναι αξιοπρόσεκτο πως όλα του τα γλυπτά, έχουν σαν βάση λιοντάρια. Ίσως η ασυνείδητη έκφραση και εξωτερίκευση του δυναμισμού που έκρυβε μέσα του ο καχεκτικός αυτός καλλιτέχνης. Έζησε φτωχός και πέθανε φτωχός τον Ιανουάριο του 1933 σε ηλικία 66 χρονών, αφού δούλευε μόνο για «τον επιούσιο» και μάλλον για την αγάπη που είχε στη αξεπέραστη τέχνη του.

(Περισσότερα για τον Γιώργο Βράγκα και τους Αγιοκοσμίτες μαστόρους
στην σχετική σελίδα "Οι τεχνίτες της Πέτρας")

2013

Η Κατασκευή της κεραμοσκεπής και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Κοσμά "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ" με την οικονομική βοήθεια των μελών του Συλλόγου και φίλων του χωριού μας, τον Ιούλιο του 2013. Η μελέτη και ο σχεδιασμός είναι ευγενική χορηγία από τον συγχωριανό μας πολιτικό μηχανικό Στούπα Γιάννη.


Το Εικονοστάσι μετά την κατασκευή της κεραμοσκεπής και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.


Δημιουργήθηκε απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Κοσμά "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ"  για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας και την ενημέρωση των απανταχού Αγιοκοσμιτών

  Στην αρχή της Σελίδας
Κατασκευή Site: Μάκης Κουτσονίκος  -  © 2008 tsiraki.gr