ΓΟΥΡΝΟΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Χριστούγεννα, το χωριό μας γεμάτο κόσμο, ετοιμάζεται για την μεγάλη γιορτή.  Μία βδομάδα πριν τη γιορτή, όλοι τους είναι έτοιμοι να σφάξουν το γουρούνι. Το κυνηγούνε τρεις αλλά και  τέσσερα άτομα πολλές φορές μέχρι να το πιάσουν. Ο σφάχτης μετά έχει το λόγο, που η πληρωμή του είναι σε κρέας, όχι τώρα, γιατί νηστεύει. Την ώρα που κόβουν το χοίρο, η νοικοκυρά το θυμιατίζει με λεβάντα. Ίσως για να έχει ωραία μυρωδιά, ίσως να ξορκίσει τα κακά πνεύματα!  Τεμαχίζουν το κρέας, κρατάνε για τις μέρες αυτές και το άλλο το αποθηκεύουν με αλάτι στη κάδη για να έχουν να τρώνε, σχεδόν μέχρι το Πάσχα. Κάνουνε και τα λουκάνικα, τα κρεμάνε στη γρεντιά για να στεγνώσουν, κάνουν τις τσιγαρίδες (κρέας με λίπος το οποίο λιώνουν σε μεγάλα καζάνια για να βγάλουν το λίπος της χρονιάς) και όλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα Χριστούγεννα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κοσμά "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ" αναβιώνει το έθιμο της τσιγαρίδας κάθε  χρόνο στην πλατεία του χωριού.



ΘΩΜΑΣ Φ. ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΣΒΟΛΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΟΥΡΝΟΧΑΡΑ 2009


Φωτογραφίες από την ΓΟΥΡΝΟΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ


                                                         2016                                                                                         2017


2015



2014
2013




2012
2011





Γουρνοχαρά 26/12/2014 (από τον διαδικτυασκό χώρο www.tovoion.com by Konstantinos Basileiadis)




Δημιουργήθηκε απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Κοσμά "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ"  για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας και την ενημέρωση των απανταχού Αγιοκοσμιτών

  Στην αρχή της Σελίδας
Κατασκευή Site: Μάκης Κουτσονίκος  -  2008 tsiraki.gr