Συνταγές μαγειρικής / cuisine / Küche









Αρχική Σελίδα
Τα Νέα του Χωριού
Παλιές Φωτογραφίες
Λαογραφικό Μουσείο
Τα Τραγούδια μας
Άρθρα & Σχόλια
Εκδηλώσεις
Πολιτιστικός Σύλλογος
Αγίου Κοσμά
"Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ"
Σύλλογος Αγιοκοσμιτών
& Φίλων Θεσ/νίκης

Επικοινωνία:
info@tsiraki.gr
                                          


Δραστηριότητες 
του
 Πολιτιστικού Συλλόγου
"Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ"
Τα Τραγούδια μας
Λαογραφικό Μουσείο
Το Γήπεδο
Αποκριάτικα Τραγούδια
Ντοπιολαλιές
Το Χορευτικό μας
Οι Τεχνίτες της πέτρας
Το DVD
Δημοτικά Τραγούδια











Αγιοκοσμίτες Συγγραφείς
Τηλεφωνικός Κατάλογος
Αγίου Κοσμά
Αξιοθέατα του χωριού

















Συνταγές Μαγειρικής
(από την συγχωριανή μας κ. Σβολιαντοπούλου Θωμαή, Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας)


Η παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής μας συνδεόταν άμεσα με τις κοινωνικές εκδηλώσεις της κοινότητας, είτε αυτές συνδέονταν με γιορτές όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, Κοίμηση της Παναγίας, είτε με προσωπικές χαρές και λύπες, όπως οι γάμοι, οι κηδείες, οι ονομαστικές γιορτές και τα πανηγύρια των χωριών.

Ο γαστρονομικός πολιτισμός κάθε λαού είναι ιστορικό φαινόμενο.

Οι γευστικές συνήθειες δένονταν με τις αλλαγές των εποχών του έτους και τον κύκλο της ζωής. Στη γέννηση έφτιαχναν λαγγίτες, στο γάμο κερνούσαν σαλιάρια, στις κηδείες τη μακαρία (ρύζι και φιδές), τα Χριστούγεννα λαχανοντολμάδες, του Ευαγγελισμού γριβάδι με κρεμμύδι ή παστό μπακαλιάρο, το Πάσχα αρνάκι με φρέσκο κρεμμυδάκι. Οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της περιοχής εξαρτιόνταν από τα προϊόντα που παρήγαγε ο τόπος, τις αλλαγές των εποχών και τα έθιμα του κύκλου της ζωής και εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τα προϊόντα που παρήγαγε ο τόπος. Χρησιμοποιούσαν υλικά που τους παρείχε πλουσιοπάροχα η γη τους, σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι και όλων των ειδών τα φρούτα και τα λαχανικά.

Σβολιαντοπούλου Θωμάη


Πρασοτηγανιά














Υλικά

1 κιλό χοιρινό (τηγανιά)
1 κιλό πράσα
κόκκινο πιπέρι
αλάτι
λάδι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε και τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει. Αφού αλατίσουμε το κρέας, το τηγανίζουμε. Κρατάμε την τηγανιά χωριστά και αφαιρούμε το πολύ λάδι από το τηγάνι. Στο λίγο λάδι που θα μείνει, καβουρδίζουμε τα πράσα. Ρίχνουμε στο τηγάνι λίγα-λίγα τα πράσα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Ταυτόχρονα πασπαλίζουμε το φαγητό με κόκκινο πιπέρι. Αφού καβουρδιστούν όλα τα πράσα προσθέτουμε το κρέας και λίγο νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά και να μείνει μόνο με το λάδι του.

Σημείωση

Αυτό το φαγητό γινόταν με χοιρινό παστό βγαλμένο από την κάδη. Επειδή σήμερα αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούμε να αλατίσουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο. Μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται πολύ πιο νόστιμο.


Ρύζι με δαμάσκηνα



Υλικά

1 κούπα ρύζι
1 κρεμμύδι ξερό
3 κούπες νερό
6 ξερά δαμάσκηνα
 

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. Ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τα ξερά δαμάσκηνα μέχρι να φουσκώσουν. Μετά προσθέτουμε το ρύζι με το αλάτι και αφήνουμε να απορροφηθεί όλο το νερό.

Σημείωση: Το φαγητό αυτό είναι νηστήσιμο και τα δαμάσκηνα προσδίδουν σ’αυτό γλυκόξινη γεύση. 
                 Είναι πολύ υγιεινό και ανήκει στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή.



Ζυμαρόπιτα

 

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
Λάδι           
Αλάτι
Νερό
Τυρί (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένας χυλός ρευστός, όπως γίνεται με τις λαγγίτες. Στο τέλος ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί. Με μια κουτάλα ρίχνουμε την πρώτη στρώση στο ταψί, αφού πρώτα αλείψουμε το ταψί με λάδι. Βάζουμε το ταψί στη φωτιά και τοποθετούμε τη γάστρα. Μετά από λίγο κατεβάζουμε τη γάστρα, αλείφουμε με λάδι και ρίχνουμε τη δεύτερη στρώση ζύμης στο ταψί. Αυτό το επαναλαμβάνουμε όσες δίπλες θέλουμε να έχει η πίτα. Στο τέλος ρίχνουμε πάλι λάδι και ψήνουμε.

Σημείωση: Στη σημερινή εποχή η ζυμαρόπιτα γίνεται το ίδιο στον ηλεκτρικό φούρνο της κουζίνας μας.

Αποτελεί ένα ιδιαίτερο έδεσμα της περιοχής μας, λιτό και υγιεινό και ανήκει στη Μεσογειακή διατροφή.



Σαλιάρια (γλυκό του γάμου)


Υλικά

3 κούπες λάδι1 κούπα κασταλαή (σταχτόνερο)
1 ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο
2 κούπες τριμμένα καρύδια ανακατεμένα με κανέλα
αλεύρι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι με την κασταλαή και το τσίπουρο. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι  ώστε η ζύμη να είναι μαλακή. Κατόπιν πλάθουμε σε στρόγγυλα μπαλάκια, και πατώντας τα , τα απλώνουμε στην παλάμη μας και βάζουμε μέσα τη γέμιση. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου. Όταν ψηθούν τα πασπαλίζουμε με άχνη. Το λευκό ως χρώμα είναι χαρακτηριστικό του γάμου, γιατί συμβολίζει την αγνότητα της νύφης. Γι’ αυτό τα σαλιάρια, γλυκό του γάμου συνηθίζονται να προσφέρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.



Ούρδα τηγανητή


Υλικά

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας ούρδα
1 χωριάτικο αυγό
1 κουταλιά λίπος (βούτυρο ή λίγδα)
Ανάλογο νερό


Εκτέλεση

Σε μπωλ λιώνουμε το αλεύρι σε νερό και μετά προσθέτουμε το αυγό και την ούρδα, φτιάχνοντας ενα χυλό. Σε τηγάνι λιώνουμε το λίπος και προσθέτουμε το χυλό μας ανακατεύοντας συνεχώς.


Γλυκό κολοκύθι



Υλικά

2 κιλά κολοκύθι κομμένο σε κύβους ή σε αρίδα.
3 ½ κιλά ζάχαρη
Ασβέστη
2 κουταλιές σούπας ξινό
1 βάζο γλυκόζη ( 400 γρ. )
Αμπαρόριζα ή βανίλια για άρωμα


Εκτέλεση


Διαλύουμε ένα κομμάτι ασβέστη σε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει το κολοκύθι και το αφήνουμε 4 ώρες. Μετά το βγάζουμε και το ξεπλένουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια διαλύουμε 2 κουταλιές σούπας ξινό σε κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα το κολοκύθι. Το νερό πρέπει να σκεπάζει το κολοκύθι και το αφήνουμε για δύο ώρες. Μετά το βγάζεις και το ξεπλένεις πολύ καλά. Τέλος βράζεις νερό και ζεματίζεις το κολοκύθι. Πετάμε το νερό και φτιάχνουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε 3 ½ κιλά ζάχαρη, τη γλυκόζη και νερό να σκεπάζει το κολοκύθι. Το βράζουμε να δέσει δύο φορές. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λεμόνι.


Λαγγίτες στην πλάκα

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
1 κύβο μαγιά μπύρας
νερό
λίγο αλάτι

 
Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να πέφτει από  την κουτάλα.  Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για μισή ώρα.
Μετά ζεσταίνεις την πλάκα σε φωτιά, μέχρι να κάψει. Η πλάκα πρέπει να είναι από αμμουδερή  πέτρα, να ξυθεί πριν χρησιμοποιηθεί και να καεί με στάχτη. Πριν χρησιμοποιηθεί  τη σκουπίζεις με πανί. Μόλις καεί η πλάκα, ρίχνεις μια κουταλιά ζύμη και ψήνεις αμέσως.
Μετά τις τοποθετείς πάνω σε πετσέτα κουζίνας.
Τρώγονται αλμυρές και γλυκές.

Σημείωση: Στο χωριό μας, συνήθιζαν να φτιάχνουν τις λαγγίτες στην περίοδο της νηστείας, ιδιαίτερα την ημέρα του Αγίου Ανδρέα. Τις γλυκές, τις έβρεχαν σε σιρόπι (νερό με ζάχαρη) και έριχναν επάνω καρύδια.

Σήμερα μπορούμε να τις ψήνουμε εναλλακτικά στον ηλεκτρικό φούρνο η σε αντικολλητικό τηγάνι.


Το βάψιμο των αυγών και οι περδίκες στον Άγιο Κοσμα

Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται το βάψιμο των αυγών. 

Από πριν έχουν ετοιμάσει με το κονδύλι τις περδίκες. Το κονδύλι γίνεται από μία κληματόβεργα μάκρους ίσα με είκοσι εκατοστά. Στη μία του άκρη και πάνω στον κόμπο τρυπούν την βέργα και κάνουν μία μικρή λακκούβα, η οποία καταλήγει σε μία μικρή οπή. Στην οπή αυτή βάζουν ένα μικρούτσικο αλλά λίγο πλατύτερο προς τα επάνω τενεκεδένιο σωλήνα. Παλιά έβαζαν τις άκρες από τα κορδόνια που τότε ήταν τενεκεδένια. Τώρα στο επάνω μέρος βάζουν το κερί, θερμαίνουν το κονδύλι με μία λαμπάδα στο σημείο που είναι ο τενεκεδένιος σωλήνας, το κερί λειώνει και στάζει από τη μικρή οπή πάνω στα αυγά και με την κίνηση του κονδυλίου γράφει σ' αυτά ωραία σχήματα ανάλογα με την επιδεξιότητα αυτής που το κρατά. Οι περδίκες είναι καλοδιαλεγμένα αυγά πάνω στα οποία με την βοήθεια του κονδυλίου σχεδιάζουν με το κερί διάφορα σχήματα και λουλούδια.  Όταν μετά τα βάφουν, το μέρος που έπεσε το κερί μένει άσπρο. Παλιά μαζευόταν πολλές γυναίκες μαζί και συζητώντας και λέγοντας κάθε μία τη γνώμη της έκαναν τις πέρδικες. Απαραίτητα οι πέρδικες πρέπει να είναι έτοιμες τη Μ. Πέμπτη, γιατί τη μέρα εκείνη βάφουν τα αυγά.

Παλιά το βάψιμο των αυγών γινόταν μ' ένα ξύλο το μπακάμ. Ήταν κάτι σαν δασύ ανοικτού ροζ χρώματος. Το έβαζαν στο νερό που έβραζε κι έδινε ένα σκούρο κόκκινο χρώμα. Το ξύλο αυτό λένε πως έρχονταν στο παζάρι των Γρεβενών από  τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Λένε πως ήταν δύσκολο να ξεχωρίσεις το δέντρο αυτό από άλλα όμοια του, που δεν είχαν την ίδια ιδιότητα. Γι’ αυτό ειδικοί το σημάδευαν (εκεί κάτω βέβαια) από πριν ίσως πάνω στον ανθό γιατί τότε μπορούσαν να τα αναγνωρίσουν πιο εύκολα. Λένε πως επειδή δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τότε μέσα στα δασιά και γεμάτα φίδια φαρμακερά και άλλα ερπετά δάση, το σημάδευαν και το πυροβολούσαν με χονδρά σκάγια από μακριά και όταν τα ερπετά και τα φίδια έπεφταν σε νάρκη πήγαιναν οι ξυλοκόποι και τα έκοβαν.

Φωτογραφίες είναι από την Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" 21/3/2009 (από τον Γιώργο Σβολιαντόπουλο)



Κότα με πέτουρα

Υλικά

μια μεγάλη κότα χωριάτικη
4 λίτρα ζωμό της κότας
500 γρ. πέτουρα
4-5 ώριμες ντομάτες λιωμένες
2 κρεμμύδια
5-6 κουτ. σούπας βούτυρο ή λάδι
αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε την χωριάτικη κότα για αρκετές ώρες, πολύ καλά.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι τριμμένο σε κατσαρόλα με το βούτυρο ή το λάδι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και το αλάτι και βράζουμε για πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό της κότας (εάν δεν συμπληρώνει τα 4 λίτρα προσθέτουμε νερό).
Αφού αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα πέτουρα και την κότα τεμαχισμένη και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά περίπου.



Πρασοζούμι

Υλικά

1 πράσο
1 κρεμμύδι μέτριο
1/2 κούπα αλεύρι
1 κούπα νερό
αλάτι
1/2 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Τα καβουρδίζουμε αρκετά με το λίπος. Σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε το αλεύρι λιωμένο σε νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς, αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη, και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.

Σημείωση

Στη θέση του λεμονιού παλαιότερα βάζανε ½ ποτηράκι ξινάδα και στη θέση του βουτύρου βάζανε το λίπος γουρουνιού (λίγδα)



Μανιτάρια ξερά με κρεμμύδια από την κ. Διαμάντω Παπαθανασίου

Υλικά

100 γρ. ξερά μανιτάρια
1 κιλό κρεμμύδια
μιση κούπα λάδι
1 κουτ. σούπας κοφτή κόκκινο πιπέρι γλυκό
μια πρέζα ρίγανη
αλάτι
μισή κούπα κόκκινο κρασί
δυόσμος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα μανιτάρια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ, αν είναι βασιλικά ή καλογράκια, και αν είναι αυτάκια για περίπου 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε για ένα τέταρτο της ώρας.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.  Τα πλένουμε για να μην καίνε πολύ και τα στραγγίζουμε καλά. Σε σκεύος αχνίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι αρκετά, σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το πιπέρι, αλάτι και ρίγανη και σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε και μιάμιση κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μείνουν με πολύ λίγο ζουμί


Κρεμμύδια ξερά σαλάτα από την κ. Αρετή Νατσιοπούλου

Υλικά

5 μέτρια κρεμμύδια ξερά
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας λεμόνι
1 πρέζα ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε τα κρεμμύδια με τη φλούδα τους σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου. Αφού ψηθούν και μισοκρυώσουν τα τεμαχίζουμε σε πιατέλα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Η σαλάτα τρώγεται και κρύα.

Σημείωση

Η σαλάτα αυτή συνηθιζόταν στα μέρη μας κυρίως το χειμώνα. Τα κρεμμύδια ψήνονταν στη ξυλόσομπα ή ακόμη πιο συχνά στη χόβολη σκεπασμένα με στάχτη στις άκρες του τζακιού. Στη θέση του λεμονιού έμπαινε συνήθως ξινάδα.


Κουρκούτι με μπάτζιο από την κ. Γεωργία Κέδρου



Υλικά

250 γρ. μπάτζιο
1 κούπα αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι και πιπέρι
3 ποτήρια νερό
1/2 χυμό λεμονιού
λάδι για τηγάνι
μία κουταλιά βούτυρο
λίγο κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το μπάτζιο σε κομμάτια πάχους 1,5 εκατοστού, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις πάρει ρόδινο χρώμα τον βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, αδειάζουμε από το τηγάνι το λάδι και το αφήνουμε λίγο μόνο. Στο μεταξύ έχουμε λιώσει σε ένα μπολ 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι σε ένα ποτήρι νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο το λιωμένο και όλο το μίγμα το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα για να μην σβολιάσει μέχρι να γίνει πηχτός χυλός (κουρκούτι).
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό και το χυμό μισού λεμονιού.  Σε άλλο σκεύος βάζουμε να κάψει μια κουταλιά βούτυρο και προσθέτουμε λίγο κόκκινο πιπέρι. Κατεβάζουμε αμέσως και γαρνίρουμε μ’ αυτήν τη σάλτσα το κουρκούτι μας.

Επειδή ο μπάτζος είναι αλμυρός προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού, ειδικά εάν ο μπάτζος μείνει μέσα στο κουρκούτι.



Τραχανόπιτα από την  κ. Μαρία Ζιούτη



Υλικά

300 γρ. τραχανά

1,5  κουταλάκια αλάτι

3 κουταλιές λάδι

1,5  λίτρα νερό


Εκτέλεση

Βράζουμε τον τραχανά μέσα στο νερό με το λάδι και το αλάτι για 15 λεπτά.
Μετά τον ρίχνουμε σε ταψί αλειμμένο με λάδι και από πάνω ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στους 180ο, σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.



Πιπεργιές με αγουρίδες από την κ. Μορφούλα Παπαβασιλείου




Μία καλοκαιρινή σαλάτα. Γίνεται τον Ιουλιο και τον Αύγουστο, που είναι πολύ ξινές οι αγουρίδες, (άγουρα σταφύλια).

Υλικά

1 κιλό πιπεριές
λίγες αγουρίδες
1-2 σκελίδες σκόρδο
λάδι
αλάτι


Εκτέλεση

Βράζουμε τις πιπεριές για 10-15 λεπτά και τις τεμαχίζουμε σε μια πιατέλα.
Λιώνουμε τις αγουρίδες μέσα σε γουδί και στραγγίζουμε το χυμό τους.
Προσθέτουμε αυτό το χυμό στις πιπεριές μαζί με αλάτι, λάδι και το λιωμένο σκόρδο.


Κοτόπουλο στιφάδο από την κ. Ευγενία Μελτσάκου

Υλικά

1 μέτριο χωριάτικο κοτόπουλο

1 κιλό κρεμμύδια

ρίγανη, δυόσμο, κόκκινο πιπέρι, αλάτι, λάδι.


Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο.
Καθαρίχουμε τα κρεμμύδια και τα ζεματίζουμε για να φύγει το κάψιμο.  Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με κρύο νερό σε τρυπητό σκεύος. Σε κατσαρόλα καίμε το λάδι και καβουρδίζουμε τα κρεμμύδια. Μετά ρίχνουμε το αλάτι, το δυόσμο, τη ρίγανη, το κόκκινο πιπέρι και τέλος  τα κομμάτια το βρασμένο κοτόπουλο  και αφήνουμε να βράσει μισή ώρα περίπου. Συνοδεύεται με ξινοτύρι Γρεβενών.



Λαγγίτες από την κ. Νίκη Σβολιαντοπούλου

Υλικά

Αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι, μέλι ή ζάχαρη κατά προτίμηση.

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά μπύρας με λίγο ζεστό νερό. Ρίχνουμε αλεύρι ανάλογα με πόσες λαγγίτες θέλουμε να κάνουμε και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει λίγο, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και το ξαναζυμώνουμε με το χέρι. Στο μεταξύ έχουμε βάλει το λάδι να κάψει στο τηγάνι και η ζύμη έχει ξαναφουσκώσει κανονικά. Παίρνουμε
ζύμη με το κουτάλι και τη ρίχνουμε στο τηγάνι.   Έτσι γίνονται οι λαγγίτες και δεν απορροφούν λάδι.
Σερβίρονται με μέλι
ή ζάχαρη.

Σημείωση: Οι λαγγίτες προσφέρονταν στα γεννητούρια για μπουγανίκια
και σε άλλες γιορτές για κέρασμα.


Κουρκούτι με μανιτάρια από την κ. Μορφούλα Παπαβασιλείου

Υλικά

½ κιλό μανιτάρια άγρια ζεματισμένα

1 κούπα αλεύρι

1 σκελίδα σκόρδο

3 ποτήρια νερό

½ λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, λάδι.

Εκτέλεση

Αλευρώνουμε τα μανιτάρια, τα αλατίζουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Σε ξύλινο γουδί λιώνουμε το σκόρδο με το αλάτι και το λεμόνι.  Αφού βγάλουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι καίμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μίγμα
που έχουμε στο γουδί. Μετά ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά για να μη σβωλιάσει το αλεύρι. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγα ζεματισμένα μανιτάρια μέσα στο χυλό που βράζει. Σερβίρεται ζεστό σε βαθιά πιάτα και συνοδεύεται με σαλάτα παντζάρια

Σημείωση:
Είναι πολύ υγιεινό και ενδείκνυται για όλες τις εποχές και κυρίως κατά τη διάρκεια της νηστείας.



Λαγός μάσκινο από την κ. Βασιλική Σβολιαντοπούλου

Υλικά (για 6 μερίδες)

1-2 κιλά λαγός βρασμένος

6 κουταλιές αλεύρι

2 αυγά-1 λεμόνι-2 σκελίδες σκόρδο-αλάτι

1 κούπα λάδι


Εκτέλεση


Βράζουμε τα κομμάτια του λαγού και αφήνουμε το ζουμί να κρυώσει. Στο μεταξύ αλευρώνουμε τα κομμάτια του λαγού και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Χτυπάμε το σκόρδο με το αλάτι τα αυγά και το λεμόνι σε ξύλινο γουδί.
Καβουρδίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά που τα λιώνουμε με το κρύο ζουμί και ανακατεύουμε συνεχώς σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να γίνει κανονικός χυλός.  Σερβίρεται ζεστό και είναι πολύ νόστιμο. Συνοδεύεται με σαλάτα μπρόκολα ή παντζάρια.



Γλυκό Σαραγλί από την κ. Λουκία Σβολιαντοπούλου



Υλικά

Για τη ζύμη

Αλεύρι - νερό - αλάτι
Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά και κάνουμε 15 φύλλα

Για τη γέμιση

Ζάχαρη - σπορέλαιο - καρύδια
 
Για το συρόπι

3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση

Στρώνουμε ένα καθαρό σεντόνι και απλώνουμε τα φύλλα να στεγνώσουν λίγο έτσι ώστε να μαζεύονται και να μην τρίβονται. Μετά απλώνεις ένα-ένα φύλλο στο πλαστήρι  και πασπαλίζεις ζάχαρη, σπορέλαιο και καρύδια. Μετά σουρώνεις το φύλλο και το κάνεις κουλούρα. Το τοποθετείς στο ταψί μαζί με τα υπόλοιπα φύλλα και τα ψήνεις στο φούρνο. Μόλις κρυώσει το γλυκό το σιροπιάζουμε μέσα στο ταψί.



Κουλουρόπιτα από την κ. Χρυσούλα Κουτσονίκου

Υλικά

Για τη ζύμη

Αλεύρι - νερό - αλάτι και λίγο λάδι
Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά ώστε να έχουμε μία μαλακή ζύμη.


 
Για τη γέμιση

Τυρί φέτα και 3 αυγά

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε δέκα μικρά μπαλάκια από τη ζύμη μας, τα λαδώνουμε και πασπαλίζουμε λίγο νισεστέ. Μετά ανά δυο μπαλάκια ανοίγουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε και ρίχνουμε τη γέμιση. Το μαζεύουμε, το κάνουμε κύκλο και το βάζουμε στη μέση του ταψιού. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζουμε γύρω από το πρώτο φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μία κουλούρα. Στο τέλος ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο.


Μπουντσόπιτα από την κ. Ευγενία Νατσιοπούλου

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι - ζεστό νερό - μαγιά - αλάτι
Ζυμώνουμε τα παραπάνω υλικά ώστε να έχουμε μία σκληρή ζύμη.

Για τη γέμιση

1 κιλό κρεμμύδια ξερά - κόκκινο πιπέρι - αλάτι

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε τα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα με κόκκινο πιπέρι και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε μπρούμυτα στην πυροστιά να κάψει η μπόντσα και να μη δέχεται το χέρι (45΄ περίπου). Στη συνέχεια πλάθουμε δύο φύλλα στο πλαστήρι και ετοιμάζουμε κανονικά την πίτα. Κατόπιν την τοποθετούμε στη μπόντσα και τη σκεπάζουμε με την καυτή γάστρα μέχρι να ψηθεί.



Τραχανόπιτα από την κ. Ασπασία Μπαζάκα



Υλικά
 

300 γρ. τραχανά

1,5 κουταλάκι αλάτι

3 κουταλιές λάδι
1,5 λίτρο νερό


Εκτέλεση

Βράζουμε τον τραχανά μέσα στο νερό με το λάδι και το αλάτι για 15 λεπτά.
Κατόπιν  ρίχνουμε τον βρασμένο τραχανά σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι και από πάνω
ρίχνουμε τριμμένο (με το χέρι μας) τυρί φέτα.



Ψήσιμο

Ψήνουμε στους 180ο, σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.


















Διήμερη εκδρομή
προσκύνημα στον τόπο
καταγωγής του Αγίου Κοσμά
του Αιτωλού στο Θέρμο
Αιτωλοακαρνανίας
16 & 17 /9/ 2009












Χρήσιμα Links

ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Περιφερειακή Ενότητα
Γρεβενών

ToVoion.com
Νέα από το Βόϊο
και τη Δ. Μακεδονία

greveniotis.gr
τα Γρεβενά στο διαδύκτιο

SUPER 28
Το κανάλι των Γρεβενών

Τ.R.M.
Τηλεόραση Ράδιο Μακεδονία

ΑΕΤΟΣ ΓΡΕΒΕΝΑ
Blog
των Γρεβενών

STAR FM 93,3
http://www.star-fm.gr


Εκκλησιές Γρεβενών

Κυπαρίσσι Γρεβενών

Μέγαρο Γρεβενών





Δημιουργήθηκε απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Κοσμά "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ"  για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας και την ενημέρωση των απανταχού Αγιοκοσμιτών

  Στην αρχή της Σελίδας
Κατασκευή Site: Μάκης Κουτσονίκος  -  © 2008 tsiraki.gr